Kontakta oss

Vi återkommer med svar inom 24 timmar.

Kontaktformulär
First

Bettskena/Snarkskena

Om man vaknar upp med huvudvärk eller ömmande käkar kan det bero på att du biter ihop eller gnisslar med tänderna. Att gnissla tänder betyder att man gnider underkäken mot överkäken, oftast gör man det omedvetet när man sover. Barn kan också gnissla tänder men det brukar gå över med tiden.

Det är lika vanligt att pressa ihop tänderna under dagen som natten. Sker det på dagen beror det ofta på stress och då kan det tränas bort. Sker det däremot under natten går det inte att behandla, besvären kan endast lindras och det görs med en bettskena.

Bettskena

Hur vet jag om jag behöver en bettskena?

Vi kan hjälpa dig att ställa diagnosen. Genom en undersökning kan vi se att tänderna är mer nötta och avskavda än vad de ska vara för åldern, eller att de är spetsiga och vassa, framför allt fram- och hörntänderna.

Vi undersöker även käkmuskler och käkled, hur över- och underkäken är i kontakt med varandra, hur mycket du kan gapa och hur dina slemhinnor ser ut.

Hur används en bettskena?

För att avhjälpa problem med gnissling och pressande av tänder används en bettskena. Den är formad som en hästsko och tillverkas i plast efter en avgjutning av dina tänder. Den placeras på överkäken och används regelbundet under sömnen för att minska slitage på tänderna och verkar stötdämpande.

Hur länge ska jag använda bettskenan?

Hur länge du behöver använda bettskenan är individuellt. Efter några månader brukar problemen dock bli bättre och du kan använda den mer sällan.

Vad är en snarkskena?

Snarkskena, även kallat apnéskena, kan hjälpa dig som har problem med snarkningar. Snarkskenan är en speciell bettskena där man tvingar fram underkäken i ett framfört fast läge. Det vidgar luftgenomströmningen och kroppen får då en bättre syresättning.

Artikeln är medicinskt granskad av Mitra Bråkenhielm, Legitimerad tandläkare.