Kontakta oss

Vi återkommer med svar inom 24 timmar.

Kontaktformulär
First
reCAPTCHA

Tandläkarundersökning

En tandläkarundersökning är den rutinundersökning som man genomgår regelbundet. Hur ofta man bör gå på tandläkarundersökning vid vuxen ålder beror på hur stora problem man har med sina tänder.

Tillsammans med oss lägger vi upp en individuell behandlingsplan för dig. Det vanliga, om man inte har några större problem, är att man gör en undersökning per år. De vanligaste problemen är karies och tandlossning och det är viktigt att upptäcka detta i tid, därför rekommenderas man att gå på regelbundna besök hos sin tandläkare.

Innan en tandläkarundersökning
Du behöver inte förbereda dig på något speciellt sätt innan en tandläkarundersökning förutom att det såklart är bra om du har borstat tänderna lite extra noggrant.

Under tandläkarundersökningen
Vid undersökningen kontrollerar tandläkaren manuellt och med hjälp av röntgen om man har hål, hur tandköttet ser ut och om det finns risk för tandlossning. Vid besöket brukar tandläkaren även ta bort tandsten om det finns. Fyra röntgenbilder ingår i priset.

Om problem behöver åtgärdas
Om det visar sig att du har några problem som behöver åtgärdas, till exempel ett hål, kommer vi tillsammans fram till hur och när det skall åtgärdas.

Tandhygienist

Tandhygienisten jobbar framför allt preventivt, med andra ord arbetar de med förebyggande munhälsa.

Innan ett besök hos tandhygienist
Du behöver inte förbereda dig på något speciellt sätt innan ett besök hos tandhygienist men att ha nyborstade tänder är bra.

Vad gör tandhygienisten under en behandling?
Tandhygienisten tar bort tandsten, putsar och polerar. Fluorbehandling ges vid behov och hygienisten kontrollerar även tidigare genomförd behandling.

Efter ett besök
Tandhygienisten kommer också att ge dig tips på hur du själv tar hand om dina tänder på bästa sätt för att du skall ha en god tandhälsa.

Tandlagning på kindtand

Om man får ett hål i en tand eller om en gammal lagning gått sönder så behöver tanden lagas.

Hur går behandlingen till?
Behandlingen inleds alltid med en undersökning. De flesta brukar vilja ha bedövning men det är något som man bestämmer själv. Vi tar sedan bort den skadade delen av tanden genom att borra innan hålet lagas med en plastfyllning.

Om du har fått bedövning så sitter den ofta i ett par timmar efter behandlingen men du kan använda tanden som vanligt även om det är bra att vara lite försiktig.

I priset ingår alla moment i behandlingen inklusive material.

Rotfyllning

När behövs en rotfyllning?
En vanlig orsak till att en rotfyllning behövs är att pulpan (det som sitter inne i tanden) blivit infekterad, det vill säga att man fått karies. Om pulpan blir infekterad kan inte kroppens försvar skydda mot bakterier.

Rotfyllningen innebär då att man gör rent tanden och rotfyller den så att bakterierna försvinner och inte längre kan attackera.

Vilket material används vid rotbehandling?
Det vanligaste materialet kallas guttaperka och är ett gummiliknande material som klistras fast i rotkanalen och sluter den.

Bedövning
Du får oftast lokalbedövning innan rotfyllning. Om pulpan i den drabbade tanden är död behövs i regel ingen bedövning då risken för att känna smärta är mycket liten.

Efter en rotfyllning
Du kan känna visst obehag efter behandlingen men det brukar försvinna efter någon dag.

Krona på enstaka tand, metall och porslin

Tandkronan är den synliga delen av tanden som täcker tandroten. Dina kronor kan av olika anledningar skadas. Det kan till exempel röra sig om karies, slitage eller av en specifik händelse.

Om tanden är så pass förstörd att det inte räcker med att göra en plastfyllning eller att klistra fast en ersättningsdel kan din tandläkare behöva göra en helt ny krona. Den förstörda kronan byts då ut mot en konstgjord.

Vad ingår i priset?
Krona med metall och porslin; helkeramisk krona. Priset gäller när man gör en enda krona. I priset ingår allt material och tandtekniskt arbete.

Krona på enstaka tand, helkeramisk

Tandkronan är den synliga delen av tanden som täcker tandroten. Dina kronor kan av olika anledningar skadas. Det kan till exempel röra sig om karies, slitage eller av en specifik händelse.

Om tanden är så pass förstörd att det inte räcker med att göra en plastfyllning eller att klistra fast en ersättningsdel kan din tandläkare behöva göra en helt ny krona. Den förstörda kronan byts då ut mot en konstgjord.

Vad ingår i priset?
Krona med metall och porslin; helkeramisk krona. Priset gäller när man gör en enda krona. I priset ingår allt material och tandtekniskt arbete.

Tandblekning

Tandblekning är en vanlig behandling som kan utföras både hemma eller hos oss på mottagningen. Metoden går ut på att använda en blekande gel ibland i kombination med ljusbehandling.

Ökad ålder och viss typ av livsmedel kan missfärga tänderna, vilket gör att man vill bleka tänderna.

Före besöket
Om du har hål, tandsten eller missfärgningar måste det åtgärdas innan behandlingen påbörjas.

Hur lång tid tar behandlingen?
På mottagningen tar behandlingen ungefär en timme. För ett riktigt bra resultat kan behandlingen behöva upprepas en till två gånger vid olika tillfällen. Du kan även bleka tänderna hemma med blekskenor, för att göra det tar vi avtryck på under- och överkäken sedan lägger du i blekningsgel och sover med skenorna under några nätter.

Har tandblekning några biverkningar?
Det man kan uppleva som obehagligt är ilningar samt irriterat tandkött ett par dygn efter behandling. Men i förlängningen har tandblekning inte några biverkningar.

Bettskena/Snarkskena

Om du vaknar upp med huvudvärk eller ömmande käkar kan det bero på att du biter ihop eller gnisslar med tänderna. Att gnissla tänder betyder att man gnider underkäken mot överkäken, oftast gör man det omedvetet när du sover. Barn kan också gnissla tänder men det brukar gå över med tiden.

Det är lika vanligt att pressa ihop tänderna under dagen som natten. Sker det på dagen beror det ofta på stress och då kan det tränas bort. Sker det däremot under natten går det inte att behandla utan besvären kan endast lindras och det görs med en bettskena.

Hur vet jag om jag behöver en bettskena?
Vi kan hjälpa dig att ställa diagnosen. Genom en undersökning kan vi se att tänderna är mer nötta och avskavda än vad de ska vara för åldern, eller att de är spetsiga och vassa, framför allt fram- och hörntänderna.

Vi undersöker även käkmuskler och käkled, hur över- och underkäken är i kontakt med varandra, hur mycket du kan gapa och hur dina slemhinnor ser ut.

Hur används en bettskena?
För att avhjälpa problem med gnissling och pressande av tänder används en bettskena. Den är formad som en hästsko och tillverkas i plast efter en avgjutning av dina tänder. Den placeras på överkäken och används regelbundet under sömnen för att minska slitage på tänderna och verkar stötdämpande.

Hur länge ska jag använda bettskenan?
Hur länge du behöver använda bettskenan är individuellt. Efter några månader brukar problemen dock bli bättre och du kan använda den mer sällan.

Vad är en snarkskena?
Snarkskena, även kallat apnéskena, kan hjälpa dig som har problem med snarkningar. Snarkskenan är en speciell bettskena där man tvingar fram underkäken i ett framfört fast läge. Det vidgar luftgenomströmningen och kroppen får då en bättre syresättning.

Tandimplantat

Vad innebär tandimplantat?
Tandimplantat används för att ersätta en eller flera förlorade tänder. Implantatet består av titanskruvar som fästs i tandbenet. På skruvarna fäster man sedan distanser och på dessa fästs slutligen de konstgjorda tänderna.

Tandimplantat genomförs oftast hos en käkkirurg
Oftast sker behandlingen hos en käkkirurg efter en remiss från en allmäntandläkare. De flesta käkkirurgiska operationer görs med lokalbedövning, precis på samma sätt som hos den vanliga tandläkaren.